>>> ! ! ! >>> NAHAJATE SE NA SPLETNI STRANI RAZPISA SEJALEC 2004-2010.

>>> ! ! ! >>> OD LETA 2011 DALJE JE objavljen na: http://www.btps.si/default.aspx?lng=sl

21. maj 2010

Budnarjeva domačija - Turistično društvo Kamn'k

Turistično društvo Kamn'k je bilo ustanovljeno leta 2004. Njegova glavna naloga je promocija Kamnika, organizacija prireditev in skrb za povezovanje. Glavni projekti so: organizacija tekmovanja harmonikarjev za pokal narodnih noš, sodelovanje pri glavnih kamniških prireditvah Srednjeveški dnevi, Dnevi narodnih noš, Kamfest, Maraton Alpe, organizacija okroglih miz na temo turizma, promocija Kamnika in narodnih noš v Beljaku na vsakoletnem sejmu Villacher Kirchtag.

Leta 2007 je Občina Kamnik Turističnemu društvu Kamn'k dala v upravljanje 350 let staro Budnarjevo muzejski hišo v Zgornjih Palovčah nad Kamnikom. Društvo skrbi za celoletno dogajanje v hiši; od raznih delavnic, razstav, posvetov, predavanj ter vodenj. Leta 2008 je za projekt Okusi slovenskega podeželja društvo pridobilo tudi sredstva iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. V muzejski hiši izvajamo interaktivna turistična vodenja s posebnimi animacijami za različne ciljne skupine ter degustacijami dobrot iz slovenskega podeželja. S prijavo na Sejalca želimo dokazati, da ima Sloveniji in Kamnik ogromen turistični potencial, katerega lahko izkoristimo brez večjih finančnih sredstev. Ustvarili smo program, katerega turisti dejansko začutijo in doživijo.

Inovacija, ki jo predstavljamo se imenuje Od zrna do kruha. Turistični program je namenjen in prilagojen različnim ciljnim skupinam in je nastal z namenom, da predstavimo domačijo na zanimiv in interaktiven način. Budnarjeva domačija je živi muzej zato ne želimo izvajati tradicionalnega vodenja ampak gostom avtohtono slovensko podeželje predstavimo skozi animirano vodenje, delavnico in kulinariko. Program traja dve uri. Na vratih domačije skupino počakata gospodarica in gospodar v kmečki obleki, ki turistom ponudita pravo slovensko dobrodošlico - žganje, domač kruh in sol. Kruh predstavlja blaginjo domačije, sol pa njeno zaščito. Sledi ogled ter predstavitev 350 let stare domačije s črno kuhinjo ter osrednjim prostorom - hišo. Danes le redko kje še stopite v prostor, kjer bi vas pričakali dim z odprtega ognjišča in kmečka izba oziroma »hiša« z javorjevo mizo in bohkovim kotom ter še vedno topla krušna peč, kjer začutite del preproste dediščine. V vodenju turisti spoznajo hišo – njene dele, pohištvo in orodje ter življenje, ki v teh krajih nikoli ni bilo lahko. Peka kruha ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo in danes le redko kje lahko še spremljate in vidite peko v pravi črni kuhinji, kjer zadiši po toplem domačem kruhu. Gostje naše domačije skupaj z gospodarjem zamesijo svoj kruh in spečejo v pravi črni kuhinji. Sledi ogled garkelca – zeliščnega vrta iz katerega je pred tem gospodinja nabrala zelišča in dišavnice za pripravo čaja in jedi. Na koncu goste v nekdanjem hlevu čaka še pravo domače kmečko kosilo oziroma južna. Hrano postrežemo v posebnih glinenih posodah, meni pa je prilagojen letnim časom. Največkrat jim ponudimo cvetačno juho, kislo zelje, pečenico, domač kruh in potico ter vodo iz domačega vodnjaka ter domač melisin sok. Ob kosilu vsak obiskovalec prejme leseno žlico, ki jim ostane v spomin. Na poti proti avtobusu goste nazadnje pričaka gospodinja s pladnjem toplih žemljic, katere so pred tem sami oblikovali…
Muzejska hiša je torej živi muzej, kjer se turisti s pomočjo animacije in delavnice skušajo vživeti v čas naših prednikov. Na spletni strani domačije (www.domacija.com) si program v obliki promocijskega filma lahko tudi ogledate.

Program Od zrna do kruha se izvaja v avtentičnem okolju, v preprosti kmečki hiši sredi vasi Zgornje Palovče. Pri tem se nam zdi najbolj pomembno to, da muzejska hiša in njeni predmeti niso predstavljeni na klasičen, statičen način, ampak se obiskovalci z animacijo dobesedno vživijo v življenje, ki je nekoč potekalo na slovenskem podeželju. Skupina je presenečena že na vhodu, kjer jih z dobrodošlico (domače žganje in kruh s soljo) pričaka gospodinja oblečena v kmečko nošo. V osrednjem prostoru, hiši se nato popolnoma vživijo v nekdanji čas: s svojimi rokami zgnetejo testo in oblikujejo žemljice. Pri tem ne gre le za spoznavanje postopka izdelovanja kruha ampak tudi medsebojno druženje. Z degustacijo jedi z lokalnega okolja dajemo poudarek tudi kulinariki s čimer obiskovalci okušajo slovensko podeželje. Vrhunec programa so žemljice, ki jih gospodinja vzame iz peči v črni kuhinji. Vsi obiskovalci poiščejo svojo (čeprav je v času peke testo naraslo, oblika se je spremenila) in še tople pojedo. Delavnica je drugačna, ker obiskovalci spoznajo celoten postopek peke kruha; od zrna do končnega izdelka. Kruh ni predstavljen le kot osnovno živilo ampak je predstavitev namenjena tudi spoznavanju njegove vloge pri prehranjevanju ljudi in njegov etnološki oziroma kulturno socialni pomen.

Program Od zrna do kruha je unikaten, saj se odvija v tradicionalni, 350 let stari hiši opremljeni z originalnimi predmeti s kmečkega okolja. Obiskovalce skušamo popeljati v nekdanji čas s posebno animacijo in pripravo osnovnega živila, ki ima tudi v sodobni kulinariki poseben pomen. V hiši se zlahka počutijo kot doma, kjer spoznajo celoten postopek izdelave kruha. Seznanijo se s sestavinami, postopkom izdelave in njegovim pomenom. S programom sledimo željam sodobnega turista, ki se s posebno animacijo zlahka vživi v lokalno okolje. Pri tem smo vključili skoraj vsa njegova čutila: tip, vonj, okus, vid.

Več informacij: www.domacija.com

Ni komentarjev: