>>> ! ! ! >>> NAHAJATE SE NA SPLETNI STRANI RAZPISA SEJALEC 2004-2010.

>>> ! ! ! >>> OD LETA 2011 DALJE JE objavljen na: http://www.btps.si/default.aspx?lng=sl

18. maj 2009

Hostel Situla - Zavod Situla

Zavod Situla je bil ustanovljen leta 2006 z namenom dopolniti in popestriti turistično ponudbo Novega mesta. Ustanovitelj Zavoda Situla je DNŠ - Društvo novomeških študentov. Glavna dejavnost Zavoda Situla je upravljanje Hostla Situla, ki ga je zavod prenovil v sklopu projeta, katerega je podprl tudi finančni mehanizm EGP skozi Norveški finančni mehanizem. Projekt Youth Hostel Situla - muzej kot življenjski prostor je člane komisije prepričal predvsem zaradi zgodbe, ki jo Hostel Situla ponuja - to je promocija Novega mesta kot mesta situl ter uporabe kulturne dediščine oddaljenega preteklega obdobja (starejše železne dobe) pri postavitvi turističnega objekta. Ideja o hostlu na Dolenjskem je stara že nekaj časa, osnovno vodilo pri odločitvi za vzpostavitev hostla pa je bilo, da turisti (predvsem mlajši) v Novo mesto ne pridejo predvsem zaradi tega, ker nimajo primernega prenočišča. Dolenjska je prepoznavna predvsem s svojo ponudbo zdraviliških ter welness programov ter namestitev, drugače pa je turistom (tako domačim kot tujim) precej neznana. Pri obnovi objekta ter zasnovi hostla je bilo osnovno vodilo obiskovalcu ponuditi ne le postelje temveč zgodbo. V projekt obnove objekta in vzpostavitve hostla je bila vključena skupina dolenjskih strokovnjakov in umetnikov z različnih področji, prav tako pa je pomemben del pri strokovnem usmerjanju odigral Dolenjski muzej.

Hostel Situla je svoja vrata obiskovalcem odprl 25.4.2008. Hostel Situla smo uredili v centru Novega mesta v in nad prostori nekdanje zelo priljubljene Ribje restavracije, ki pa je bila dolga leta zaprta. Osnovno vodilo pri postavitvi hostla je bila situlska umetnost, ki je zelo močen ter pomemben pričevalec življenja v halštatskem obdobju. Hostel tvori pet nadstropij, ki so tematsko razdeljena na pet tem glede na motiviko, ki jo najdemo v stilizirani situlski motiviki - obredno življenje (kletni prostori), družabno življenje (pritličje, kjer se nahaja recepcija, kavarna in restavracija) ter lov in ribolov (1. nadstropje), obrt in trgovina (2. nadstropje) ter ljubezen (3. nadstropje). Omenjene vsebine situlskih risb so po posameznih nadstropjih predstavljene v obliki pasov-luči ter v pritličju poleg luči tudi na steklenih stenah-izložbenih oknih ter recepcijskem in točilnem pultu. Vrata v sobe vsebujejo steklena okenca, ki jih je s filcanimi zastori opremila umetnica Tanja Kraševec (predstavljeni so tudi v njenem diplomskem delu Zasejano v preteklosti presejano v sedanjost - arheološka dediščina v zasnovi spominkov, za katerega je prejela študentsko Prešernovo nagrado). Sobe so opremljene zelo estetsko dovršeno ter brez nepotrebnih detajlov. Obiskovalca v sobah poleg postelje čaka še omara za prtljago ter ostale osebne strvari. V sobah je poudarek predvsem na posteljnini, ki jo je tekstilna oblikovalka Laura Fabijan oblikovala posebej za hostel. Blazine posteljnine so opremljene z risbo halštatskega kneza oz. kneginje (odvisno, kako blazino obrnemo), poleg pa opremljeni s tekstom v slovenskem in angleškem jeziku. Prav tako se situlska motivika pojavlja na unikatno izdelanih obeskih za ključe.V hostlu je obiskovalcem na voljo 82 ležišč v 17 sobah (od tega tudi v apartmaju ter apartmaju, prilagojenemu za invalide). Poleg prenočišč del hostla predstavlja tudi lastna restavracija, v kateri gostom med drugim ponudimo tudi tako imenovane "halštatske jedi in napitke". To so jedi iz sestavin, za katere lahko z gotovostjo trdimo, da so jih poznali tudi že v starejši železni dobi in ki so za obiskovalce prav posebna atrakcija. Prav tako je del hostla tudi internetna kavarna, ki služi tudi kot razstavni ter prireditveni prostor. Našim gostom lahko ponudimo tudi polurni dokumentarni film z naslovom Situla - srečajte zgodbe daljne preteklosti, ki smo ga v okviru projekta obnove posneli v sodelovanju z novomeškimi ustavrjalci - režiserjem Klemnom Dvornikom, igralcem Brankom Jordanom ter Tomislavom Jovanovićem, ki je poskrbel za glasbeno ozadje. Prav tako kot za podobo hostla je tudi za nastanek filma skrbela skupina strokovnjakov ter Dolenjski muzej iz Novega mesta. Poleg vsega naštetega ima hostel tudi lastno trgovinico s spominki,v kateri lahko kupimo izdelke ki so jih v večini ustvarili avtorji, ki so sodelovali tudi pri snovanju hostla Situla.

Pri postavitvi hostla obiskovalcem nismo želeli ponuditi le cenejšega prenočišča v centru Novega mesta temveč zgodbo nekega zelo pomembnega časa, ki je mestu in širši okolici pustil močan pečat. Glede na najdbe strokovnjaki sklepajo, da je šlo za eno najpomembnejših središč takratne Evrope. Poseben izziv predstavlja prepletanje prazgodovine z namestitvijo ter pri ustvarjanju turistične ter kulinarične ponudbe. Nov in inovativen pristop smo uporabili tudi pri aplikaciji kulturne dediščine v uporabne elemente hostla kot na primer luči, ornamenti na odejah, potisk za blazinah, že omenjeni tekstilni detalji na vratih, obeskih za ključe,... Enako vodilo smo imeli tudi pri izbiri izdelkov, ki jih ponujamo v naši trgovinici in ki jih tržimo pod skupnim imenom Situlski spominek. S filmom (ki je podnaslovljen z angleškim jezikom) obiskovalcem na lahkoten, hkrati pa strokovno verodostojem način prikažemo pomembnost obdobja ter način odkrivanja in tolmačenja zgodovine na podlagi arheoloških izkopavanj ter najdb. Goste spodbudimo tudi, da obiščejo eno najlepših arheoloških razstav v Evropi - Arheološka podoba Dolenjske v Dolenjskem muzeju. Kot zelo pomemben dosežek se nam zdi povezovanje in sodelovanje z umetniki in strokovnjaki, ki ustvarjajo v okolju ter postavljanje nove strvari, ki temelji na zgodovinskih dejstvih in tradiciji.

Zaradi našega predloga (hostel Situla - muzej kot življenjski prostor) smo uspešnejši pri predstavljanju in prepoznavosti hostla kot zanimive in pestre namestitvene kapacitete v okolju, v Slovenskem prostoru ter pri predstavitveh na internetnih rezervacijskih portalih. Zaradi vsebine, ki jo ponujamo, se naši obiskovalci vračajo ali pa priporočajo naše namestitve in storitve svojim znancem in prijateljem. Z idejo o tematskem hostu je Zavodu Situla uspelo k sodelovanju privabiti mlade in inovativne sodelavce. Zaradi želje po podajanju zgodbe in ne le namestitve se povezujamo tudi z ostalimi že uveljavljenimi ponudniki podobnih prenočišč v Sloveniji (Hostel Celica, Hostel Pliskovica,...). Zaradi uresničitve ideje YH Situla muzej kot življenjski prostor ter pridobitve sredstvev iz evropskih virov smo v lokalnem okolju prepoznani kot sposoben, inovativem tim, ki lahko ključno vpiva in oblikuje turistično podobo Dolenjske ter pomembno prispeva k oživitvi mestnega jedra.

www.situla.si

2 komentarja:

Unknown pravi ...

Situla je zelo lepo opremljen hostel, ki je lepo zaokrožil sicer dokaj skopo turistično ponudbo v Novem mestu. Hostlu je tako uspel veliki met, saj je postal priljubljena točka druženja tako meščanov, kot turistov, ponuja pa še mnogo več. Pohvale!

Nina J.

Ales Plut pravi ...

Akterji projekta Hostel Situla so se znašli v turistično enobarvnem (zbledelem) okolju z enormno potenciala. Ta potencial vidijo, zavedajo se obsežnega in dolgotrajnega dela, ki je pred njimi. Z že opravljenim delom kažejo brezmejno kreativnost in kvaliteto, ki zelo opazno presega lokalne okvire in očitno koketira z evropskimi in tudi svetovnimi tokovi. Vedno nadvse spoštujem in pozdravljam paket, ki združuje "VIZIJO, HRABROST, KONTEKST, KREATIVNOST, DELAVNOST,ČUT ZA ESTETIKO, ZA CELOSTNO ZGODBO, RAZISKOVANJE IN IZDELANO STRATEGIJO RAZVOJA", ko pa jim dodamo še PRIJAZNOST, ZANOS, VESELJE in PRIJATELJSKO VZDUŠJE, pa (sicer redko, a vendarle) srečam najboljši približek popolnosti v človeškem delovanju. Vse to srečaš takoj ko stopiš v hostel Situla, pa naj bo to kot gost hostela, restavracije, vrta, ali udeleženec ene izmed vse števinejših prireditev, razstav, delavnic in podobno. Dovolj je že, če samo spregovoriš nekaj besed z direktorjem, ali pač osebjem in jasno ti je, da za vsem skupaj stoji filozofija, strokovno znanje in odločnost. Res so dobri. V Novem mestu na področju svojega dela orajo ledino, celovito so se vpeli v kontekst in veliko si je obetati od njih. Srečno in veliko uspehov v prihodnosti, od katerih bo imelo veliko koristi tudi mesto in meščani, da ne govorim o dobrem glasu, ki ga in ga bodo nosili v svet presenečeni, nadvse zadovoljni obiskovalci hostela.

Aleš P.