>>> ! ! ! >>> NAHAJATE SE NA SPLETNI STRANI RAZPISA SEJALEC 2004-2010.

>>> ! ! ! >>> OD LETA 2011 DALJE JE objavljen na: http://www.btps.si/default.aspx?lng=sl

20. maj 2009

Slovenska treking liga - Natura

Društvo Natura se ukvarja z organizacijo športnih in turističnih tematskih prireditev. Vsi produkti društva so inovativni in prvič izvajani na slovenskih tleh in nasploh. Osnovni motiv društva je razvoj športno-rekreativnih produktov z zgodbo ali tematiko oz. produktov, ki temeljijo na doživljajski in enkratni situaciji. Glavni produkti Društva so Slovenska treking liga, Pustolovec Rajd - reševanje pustolovskih problemov, Ljubljanska križarjenja, ki predstavlja Ljubljano kot najbolj zanimivo prestolnico Evrope, in še nekateri drugi.

Slovenska treking liga je hoja vznemirljiva!
Gre za sklop samostojnih, a poenotenih in smiselno povezanih tekmovanj in druženj v pustolovskem doživljajskem pohodništvu (trekingu) v Sloveniji in bližnji okolici. Namen tekmovanj je doživljajska izkušnja pohodništva na različnih hribovitih predelih Slovenije. Udeleženci se pomerijo v vzdržljivosti in iznajdljivosti na razmeroma dolgi, neoznačeni in prvenstveni pohodni trasi z nabiranjem kontrolnih točk in izvajanjem morebitnih nalog presenečenja. Namen posameznega trekinga je tudi spoznavanje kraja gostitelja in druženje med udeleženci in gostitelji.

Organizacija
Treking ligo vodi glavni organizator Natura v sodelovanju s posameznimi organizatorji tekme (trekinga). Posamezne trekinge organizirajo zainteresirani lokalni ali drugi organizatorji.

Namen in cilji
Cilj treking lige je popularizacija doživljajskega pohodništva, uveljavitev novega produkta – tekmovalnega trekinga, spoznavanje Slovenije preko kraja gostitelja in nenazadnje zdravo druženje rekreativcev.

Namen posameznega trekinga je v vzpodbujanju ustvarjalnega pohodništva, kjer si udeleženci načeloma sami izberejo način in potek potovanja po predvideni trasi preko vseh kontrolnih točk do cilja. Tekmovalci za napredovanje poleg vzdržljivosti uporabljajo tudi razne veščine (orientacija, komunikacija z domačini, taktično sledenje, različne spretnosti) in se pri tem zabavajo. Namen tekmovanj je tako tudi v zdravem rekreacijskem druženju in izmenjavi izkušenj. Gre za svojevrstno promocijo kraja gostitelja, ki ima možnost udeležencem iz Slovenije in tujine predstaviti svoje najbolj zanimive točke.

Osnovne usmeritve
Treking liga (TL) traja v obdobju enega leta (npr. Treking liga 2009). TL je praviloma sestavljena iz 8 treking potovanj. Srečanja morajo biti v skladu z načeli Treking lige in morajo biti razpršena po vsej Sloveniji in okolici. Tekmovanja so lahko skozi vso leto, med seboj se ne smejo prekrivati – presledek med enim in drugim trekingom naj ne bil krajši od 14 dni (najbolje je eno ligaško treking tekmovanje na mesec). Organizator TL vsako leto sproti pripravi spisek tekmovanj, na podlagi ponudbe in strategije, ki temelji na vsakoletni različnosti. Vsako tekmovanje ima tri dolžinske kategorije: 10km trasa (Aktivna) za začetnike, družine ipd., nato 20km (Pohodniška) za pohodnika in 40km (Ultra) dolga trasa za izzivalce in bolj ambiciozne udeležence. V letu 2009 so destinacije: Pohorje, Koroška, Bovec, Posavsko hribovje, Gorjanci, Storžič in zg.Savinsjka dolina. Tekmovalnega trekinga se je mogoče udeležiti samostojno, kot ekipa dvojic ali kot grupa (družina)

Disciplina in teren. Osnovna disciplina je hoja, ki se lahko (pri boj ambicioznih) kombinira s tekom. Treking poteka po markiranih in nemarkiranih stezah ali lažjemu brezpotju, kolovozih, in v najmanjšem možnem delu po cestah. Izbrani teren tekmovanja mora biti lahek, na zahtevnejše dele ali morebitne druge nevarnosti so tekmovalci posebej opozorjeni.

Druge veščine
Potrebno je osnovno poznavanje orientacije (branje kompasa in karte) in samostojna izbira smeri napredovanja. Dodatne veščine zajemajo hitro prilagodljivost na razmere na trasi, hitro ukrepanje pri izbiri poti (npr. razcepih), samostojna logistika hrane, pijače in počitka ipd.
Udeleženci si pomagajo napredovati tudi s komuniciranjem z domačini (vprašanja) in z verbalnim in neverbalnim komuniciranjem s sotekmovalci (taktika).

Osnovna pravila
Udeleženci že pred prijavo zvedo od organizatorja regijo in kraj trekinga, za osnovne karakteristike tekmovanja (dolžina, težavnost, kategorije, potrebne dodane veščine) in morda nekatere zanimive točke ob poti. Za končni razpored trase in kontrolnih točk pa udeleženi zvedo šele pred tekmovanjem (od 48 ur do tik pred startom – odvisno od posameznih organizatorjev).
Udeleženci lahko poljubno komunicirajo z okolico in razen prevozov in spremstva na poti lahko uporabljajo vse storitve od zunaj (planinske koče, trgovine, lokali, ...).
Udeleženci morajo imeti vedno s seboj obvezno opremo (ki je določena v razpisu posameznega tekmovanja), katere vsebino lahko organizator preveri kjerkoli v toku tekme.

Dodatne informacije
Vse dodatne informacije so dostopne na uradni strani Slovenske treking lige – www.treking.si

Slovenska treking lige je edinstven produkt, saj v enem zamahu uspe povezati 4 glavne človekove vzgibe za izvajanje turistične - rekreativne dejavnosti. Ti vzgibi so 1-raziskovalnost, radovedost, 2-tekmovalnost, 3-socialnost, želja po druženju, sodelovanju, zabavi in 4-čut za estetiko, naravo, drugačnost. Slovenska treking liga je zasnovana tako, da se je lahko udeležijo vsakdo, saj temelji na osnovnem gibanju - hoji. Liga je prilagojena tako začetnikom kot ekstremistom. Vsi se na koncu zberejo za isto mizo pri izmenjavi izkušenj in prijetnem druženju. Slovenska treking liga nudi možnost promocije vseh slovenskih krajev in regij. Nadalje Slovenska treking liga promovira ustvarjalno hojo in hkrati vzgaja udeležence in jih usmerja v samostojno oz. delno asistirano potovanje po krajini. Čeprav zares tekmuje le majhen del udeležencev (prvih 20%), pomeni merjenje in zapisovanje časa za vse nezavedno dodatno motivacijo za angažiranje svojih (skritih) psihovizičnih sposobnosti. Udeležence na nek način prelisičimo in tako vzpodbudimo, da dosežejo več, kot so pričakovali, jih s tem presenetimo in jim tako vzbudimo željo po novih raziskovanjih po Sloveniji.

Ideja Slovenske treking lige in udeležba se v letu 2009 širi nezadržno po Sloveniji. Udeležuje se jih staro in mlado, pari in družine. Prihajajo iz celotne Slovenije in tujine. Ljudi smo navdahnili z raziskovalno hojo, kjer niso vpeti v togost organiziranih vodenih izletov oz. tur, ampak so samostojni, prosti, svobodni. Oni odločajo, mi jih le usmerjamo. Prepričani smo, da smo in bomo vsem bodočim udeležencem pokazali enkratnost slovenske krajine in jim odprli skriti raziskovalni duh, ki si ga lahko začini vsak po svoje: s tekmovanjem, z osebnim izzivom premagati sebe in traso, z raziskovanjem po trasi ali le z zabavo na trasi in po njej. V letu 2010 pričakujemo do 500 udeležencev na tekmovalnem trekingih, vsi s preprostim motom: HOJA VZNEMIRLJIVA - TO JE TREKING LIGA !

www.treking.si

Ni komentarjev: