>>> ! ! ! >>> NAHAJATE SE NA SPLETNI STRANI RAZPISA SEJALEC 2004-2010.

>>> ! ! ! >>> OD LETA 2011 DALJE JE objavljen na: http://www.btps.si/default.aspx?lng=sl

6. maj 2008

Učitelj gorskega kolesarstva v Kranjski Gori

V Kranjski Gori na pobočjih strmine Vitranc že peto poletje uspešno deluje kolesarski park, ki je eden največjih in najlepših kolesarskih parkov v tem delu Evrope. Skrbnik tega parka je podjetje MTB Park d.o.o. V kolesarskem parku se trudimo, da bi kolesarska proga zadovoljila čim širši krog kolesarjev. Na " Freeride progi" na kateri je postavljenih preko 40 umetno narejenih ovir dodajamo še nove. Kolesarski park nudi tudi poligon za učenje manj izkušenih kolesarjev, ki želijo poglobiti svoje znanje " freeride vožnje". Poudarek je na ovirah primernih za učenje kolesarskih veščin, ki so narejene v nekaj težavnostnih nivojih. " Freeride proga" je postala nekakšno " otroško igrišče" za kolesarske navdušence. Glede na to, da se vsi zavedamo, da je potrebno tudi na področju gorskega kolesarstva nadgraditi kolesarsko znanje, smo v sodelovanju s Kolesarsko zvezo Slovenije, Univerzo v Ljubljani - Fakulteto za šport in Inštitutom za šport razpisali program uposabljanja in izobraževanja za pridobitev strokovne usposobljenosti za naziv " UČITELJ GORSKEGA KOLESARSTVA" (strokovni delavec 1).

TEČAJ ZA UČITELJA GORSKEGA KOLESARSTVA: Fakulteta za šport - Inštitut za šport v Ljubljani in Kolesarska zveza Slovenije sta v juniju 2006 razpisala program usposabljanja in izobraževanja za pridobitev strokovne usposobljenosti za naziv UČITELJ GORSKEGA KOLESARSTVA (strokovni delavec 1). Tečaj pomeni novost v slovenskem kolesarskem prostoru. Temeljni cilji programa so usposobiti strokovne kadre, ki bodo lahko s svojim znanjem pripomogli pri delu v kolesarskih parkih, pri delu z rekreativci, pri razvoju gorskega kolesarjenja v turističnih krajih in učili enotno tehniko vožnje. Razpis za pridobitev naziva " UČITELJ GORSKEGA KOLESARSTVA " je letos drugič objavljen na spletni strani (http://www.sp.uni-lj.si/osi/razpisi/gorsko%20kolesarstvo/UGK-KRG.07.doc). Naziv učitelja gorskega kolesarstva je v lanskem letu pridobilo 29 udeležencev.

Razpis in pridobitev naziva " UČITELJ GORSKEGA KOLESARSTVA" je novost v slovenskem kolesarskem prostoru in pomeni nadgradnjo kolesarskega znanja . Teoretični in praktični del izpita se opravlja v kolesarskem parku - MTB park d.o.o. v Kranjski Gori. Teoretični del izpita zajema 25 ur - obsega znanje o zgodovini gorskega kolesarstva, kolesarski opremi, osnovah delovanja kolesa, varnosti, metodiki gorskega kolesarjenja, tekmovanjih, organizaciji tečajev, gibanju v naravnem okolju, osnovah pedagogike v športu, management v športu z osnovami informatike, osnove športne medicine in prve pomoči, osnove psihologije v športu in osnove teorije in metodike športnega treniranja. Praktični del zajema 30 ur - metodiko učenja gorskega kolesarjenja z začetniško tehniko in nadaljevalno tehniko z polnovzmetenimi kolesi.

Kolesarski park obišče vsako leto več kolesarjev. Veseli nas, da kolesarski park v Kranjski Gori radi obiščejo tudi tujci, saj vsako let gostimo več tujih kolesarjev, predvsem italijanskih in avstrijskih. Park je zaradi vzorno urejenih naprav in strokovnega znanja, ki ga nudimo, poznan po vsej Sloveniji in v prihodnosti bomo kandidirali tudi na izvedbo zahtevnejših kolesarskih tekmovanj. Tako vsako leto organiziramo vsaj eno od tekmovanj, ki je v koledarju Kolesarske zveze. V 2008 kandidiramo za izvedbo državnega prvenstva v spustu, v naslednjem letu (2009) pa nam je že dodeljena organizacija Evropskega prvenstva v spustu.

Ni komentarjev: