>>> ! ! ! >>> NAHAJATE SE NA SPLETNI STRANI RAZPISA SEJALEC 2004-2010.

>>> ! ! ! >>> OD LETA 2011 DALJE JE objavljen na: http://www.btps.si/default.aspx?lng=sl

21. maj 2008

Slovenski magazin - Slovenija skozi umetnost na TV Slovenija

Uredništvo programov za tujino Televizije Slovenija se že skoraj dve desetletji srečuje z različnimi oblikami predstavljanja Slovenije gledalcem v tujini. Poleg koprodukcijske oddaje Alpe-Donava-Jadran, ki se predvaja na televizijah srednje Evrope, prav tako vsakih 14 dni pripravljamo mozaično oddajo Slovenski magazin, ki jo posredujemo na številne kabelske televizije v Ameriki, Avstraliji, predvaja pa jo tudi satelitski program 3SAT. Pri do sedaj preko 1.000 objavljenih zgodbah o Sloveniji, njenih naravnih in kulturnih značilnostih ter zanimivih posameznikih se pogosto sprašujemo, kako na nestereotipen način pokazati, v čem je naša dežela posebna.

Za spodbudo nam je bil odziv na oddajo našega uredništva Alica izpred nekaj let v Sobotni prilogi Dela, ki govori o tem, zakaj se tujci odločajo za študij slovenskega jezika:….izstopajoča pa je zgodba Sue iz Velike Britanije: »Na belgijski televiziji sem gledala oddajo o neki slovenski skupini, ki je zahtevala preureditev metričnega sistema, in sicer tako, da bi za osnovno mersko enoto služila dolžina slovenske obale. Ob tem sem pomislila, da mora biti država, v kateri se lahko rodi taka odštekanost, res zanimiva.«
(Nataša Hribar in Tanja Jerman, »Prekletstvo nemogočega jezika – slovenščina za prevajalce EU«, Delo, Sobotna priloga, 18.10.2003)

S scenarijem za predstavitev Slovenije skozi sodobno umetnost smo se prijavili že na razpis Urada vlade RS za informiranje za promocijski film o Sloveniji oktobra 2006. Kljub temu, da nihče od prijavljenih na razpisu ni bil izbran, smo se odločili, da projekt realiziramo v produkciji RTV Slovenija kot monotematsko oddajo Slovenski Magazin.

Oddaja je bil v rednem produkcijskem načrtu za leto 2007. Snemanje z visokimi televizijskimi standardi je realizirano med marcem in novembrom 2007, ko je že delno potekala postprodukcija. Na koncu je nastal 26-minutni dokumentarni film za slovenske gledalce, ki ima inačice v angleškem, nemškem in italijanskem jeziku.

V oddaji sodelujejo: Janez Škof, Ksenija Baraga, Vuk Ćosić, Maja Gspan, Jani Novak, Laibach, Darko Pokorn, Novi kolektivizem, Borut Vogelnik, Alenka Pirmna, RIGUSRS, Miljenko Licul, Andrej Savski, Miran Mohar, IRWIN, Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša, Dragan Živadinov, Inštitut za domače raziskave, Eka Vogelnik, Sašo Sedlaček, Matej Kocjan Koco, Domen Slana, Jiri Kočica, Matjaž Berger, Damijan Kracina.

Odločili smo se, da posebnosti Slovenije, ki se najpogosteje pojavljajo v turističnih vodnikih (človeška ribica, soška postrv, lipicanec, gozdovi, kozolec, suha roba, panjska končnica, Triglav, slap Savica, Postojnska jama, Plečnikova arhitektura…) predstavimo skozi dela sodobne umetnosti. Film zato sestavljajo obiski pri umetnikih, ki v svojih delih reflektirajo Slovenijo, slovenstvo in so hkrati tudi sami uveljavljeni sodobni umetniki.

Tako srečamo črke iz človeških ribic, avtomat za prodajo suhe robe, govorečo soško postrv, vaško situlo na potnem listu, balon v Postojnski jami in novo mersko enoto, slovenski mediteranski meter. Poleg tega pa še zvemo, zakaj je Slovenija kura in spoznamo zlate zobotrebce, stripe s panjskih končnic, stole iz pluge, Slavoja Žižka kot lutko, Tri Janše na Triglavu in spanje v celici.

Gre torej za posebnosti Slovenije s pogledom sodobnih umetnikov, ki imajo izviren in duhovit odnos do zgodovine in tradicije. Med glasbeniki smo si izbrali dve v tujini najbolj znani skupini, Laibach in Terrafolk, ki za svoja dela jemljeta motive iz preteklosti in dediščine. Radi bi poudarili, da nobena od umetnin ni bila izmišljena za potrebe našega filma, gre za znana in že publicirana dela. Tudi song Človeška ribica, ki ga interpretira Janez Škof, je že bil objavljen na zgoščenki skupine Čompe.

Po predstavitivi oddaje v Slovenskem etnografskem muzeju in predvajanju na 2. programu TV SLO smo dobili več dobrih odzivov, tudi ugodno kritiko v reviji Stop. odločili smo se, da v sodelovanju z Založbo kaset in plošč izdamo DVD a filmom v štirih jeziokih, ki bo na voljo na običajnih prodajnih mestih in po internetu. preko 100 naročil za odkup DVD že imamo. Verjamemo, da gre za film, ki ga lahko predstavimo tudi na specializiranih filmskih festivalih. Predvsem pa s tovrstnimi oddajami skrbimo za kvaliteten program in ugled radiotelevizije Slovenija in seveda tudi za večjo prepoznavnost Slovenije kot turistične destinacije, saj oddajo predvajamo na tujih televizijah, kabelskih omrežjih in satelitih (ZDA, argemtina, Avstralija, Evropa...).
Scenarist in režiser oddaje iz niza Slovenski magazin - Slovenija skozi umetnost je Amir Muratović.

Na tej povezavi si lahko ogledate posnetek slovenske verzije oddaje Slovenski magazin - Slovenija skozi umetnost.

Ni komentarjev: