>>> ! ! ! >>> NAHAJATE SE NA SPLETNI STRANI RAZPISA SEJALEC 2004-2010.

>>> ! ! ! >>> OD LETA 2011 DALJE JE objavljen na: http://www.btps.si/default.aspx?lng=sl

14. maj 2007

Rudolfov splav v Novem mestu

Kompas Novo mesto d.o.o. je največja turistična agencija na področju JV Slovenije. Osnovna dejavnost je priprava in organizacija izletov in ekskurzij za razpisne in zaključene skupine, sindikate, društva in podjetja, prodaja letalskih vozovnic ter posredovanje turističnih aranžmajev drugih domačin in tujih turoperatorjev. Smo pooblaščena agencija za Po poteh dediščine Dolenjske in Bele krajine - projekt ki že več kot 10 let povezuje turistično ponudbo celotne naše regije. Kulutrne in naravne znamenitosti tega projekta smo obogatili z zgodbami in oblikovali t.i. doživljajske izlete, ki jih turisti, ki prihajajo k nam, zelo dobro sprejemajo. Ker sodobni trendi zaznavajo tudi porast povpraševanja po aktivnih počitnicah smo v okviru Dolenjskega turističnega grozda oblikovali tudi ponudbo Aktivnih počitnic na Dolenjskem, ki so lahko zelo primerna kombinacija s kulturnim turizmom. Oblikovali smo tudi 8-dnevni pohodniški paket po Dolenjski, za katerega smo označili poti, izdelali zemljevide in pripravili opis poti in znamenitosti ob njih. Prav posebno obogatitev ponudbe pa predstavlja Rudolfov splav, ki smo ga na reko Krko postavili lanskega septembra.

Rudolfov splav je potomec splavov, kakršni so konec 20. stoletja uporabljali tudi na reki Krki, čeprav je seveda zaradi uporabe v turistične namene (prevoz potnikov) in predvsem zaradi varnosti bistveno izpopolnjen. Dolžina splava je 24 m, širina pa 5,5 m. Splav je težak 14,5 t. Na eno vožnjo lahko sprejme 60 potnikov. Že sama vožnja z Rudolfovim splavom je izjemno zanimiva, saj se peljemo ob sprehajališču Loka, izpod štirih mostov, okoli novomeške etnološke posebnosti Brega, in izpod stolnice in frančiškanskega samostana. Iz njega se razprostira pogled tudi na Gorjance. Pri izdelavi smo zelo upoštevali tudi mnenja stroke (ornitologi in ribiči). Zato je po delu Krke dovoljena vožnja samo v določenem letnem času. Poganja ga sicer Yamahin motor, ki pa je ekološko izjemno izpopolnjen, tih in neoporečen. Spav smo dobro zavarovali in pokrili, tako da je vožnja z njim res povsem varna. Posebnost je animacija, ki se izvaja na splavu. V ta namen smo oživili lokalne like, splavarji pa med vsako vožnjo v svojo bratovščino sprejmejo novega člana in ga krstijo za splavarja. Rudolfov splav je primeren za izletnike, goste zdravilišč, praznovanje obletnic mature, valete, rojstnih dnevov za odrasle in otroke (poseben program), upokojitve, poseben program pa pripravimo za poslovne skupine oz. partnerje. Običajno na njem poleg cvička postrežemo s toplo dolenjsko malico (ješprenj), za poslovne partnerje pa Hoteli Otočec pripravijo hrano po izbiri. Nekajkrat so se na njem že predstavili tudi mladi kuharji s projektom Kulinarični zakladi Slovenije.

Rudolfov splav je turistična atrakcija, ki je naletela na izjemen odziv. Lani septembra in oktobra smo imeli več kot 50 voženj, kar je preseglo tudi najbolj optimistična pričakovanja. Na ta način smo končno nekako prebudili našo dolenjsko lepotico, reko Krko, ki že vrsto let kot neizkoriščen dragulj teče mimo Novega mesta. Ker turistov ne moremo voziti po onesnaženi reki, jo večkrat tudi očistimo. V naši regiji je to edini splav, jih pa je v vzhodni Sloveniji še nekaj. Naša prednost pred ostalimi je, da poleg enega najlepših pogledov z reke Krke, nudimo tudi zanimivo animacijo. V njo smo vključili like iz preteklosti, ki so zaznamovali naše kraje: Grajska gospa z Mehovega, perica s Krke, Krjavelj, Cvičkova princesa, pa še nekaj likov imamo v mislih, ki jih bomo razvili, da bo naša ponudba vedno zanimiva in nekoliko drugačna. Za zimski čas smo ga ogradili s posebno prozorno tendo in ga ogreli s plinskim gorilnikom, tako da lahko na njem izvajamo Božično zgodbo, Novoletno vožnjo... To je še posebej primerno za goste zdravilišč, ki imajo v tem zimskem času na voljo bolj malo atrakcij v naši regiji. Vse to dokazuje, da se bistveno razlikujemo od ostalih splavov...

Rudolfov splav je zelo poživil turistično ponudbo Novega mesta, pa tudi celotne regije. Izjemno dobro so ga sprejeli tudi domačini, na katere v začetku pravzaprav nismo toliko računali. To je dokaz, da je Novo mesto prav potrebovalo takšno atrakcijo. Seveda je pomembno, da smo tudi s programom zelo prilagodljivi in da ga prilagodimo potrebam posameznih skupin. Poleg tega vedno iščemo nove ideje. V bližnji prihodnosti bi na njem radi organizirali tudi poroke ter koncerte oz. prireditve. Prepričani smo, da bi bilo to izjemno doživetje. Seveda pa je naša ponudba namenjena predvsem domačim in tujim turistom, ki prihajajo v našo regijo. Program izvajamo v slovenščini, angleščini, nemščini in italijanščini. Zelo pomembno je, da smo ob splavarjenju pripravili še deset enodnevnih izletov po Dolenjski in Beli krajini. Ti izleti so: Novo mesto - dolenjska prestolnica na sedmih gričih, Po dolenjski lepotici od izvira do izliva, Dolina gradov, Speča lepotica, Dežela belih brez, Kaj skrivajo kočevski gozdovi, Iz Notranjske na Dolenjsko, S Kranjske na Štajersko, Skrivnosti menihov in dolenjskega krasa, Splavarjenje in Zgodba o cvičku... Tako naša inovacija predstavlja veliko pridobitev za celotno regijo, saj se veliko skupin poleg splavarjenja odloča, da vzame celodnevni program.

Več informacij.

Ni komentarjev: