>>> ! ! ! >>> NAHAJATE SE NA SPLETNI STRANI RAZPISA SEJALEC 2004-2010.

>>> ! ! ! >>> OD LETA 2011 DALJE JE objavljen na: http://www.btps.si/default.aspx?lng=sl

14. maj 2007

Kulinarično popotovanje na Blejskem gradu

Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Bled upravlja s Hotelom Astorio, ki je t.i. šolski hotel od leta 2000. Leta 2004 je hotel Astoria za obdobje 10 let od občine Bled prevzel v upravljanje restavracijo Grad na Blejskem gradu.

V prvi pomladi našega delovanja smo v grajski restavraciji razvili projekt Kulinaričnega popotovanja po grajskih kotičkih, v katerem želimo našim gostom predstaviti Blejski grad in njegov pomen v slovenskem prostoru, predstaviti grajsko tiskarno, na kateru čelu je mojster Janez, goste popeljemo skozi prostore zeliščne galerije vse do grajske kleti in muzeja. Da pa kulinarično popotovanje dobi svoj smisel, ga na vsaki od omenjenih postaj obogatimo s slovensko avtohtono kulinariko, za katero skrbi grajska restavracija pod taktirko graščaka Gašperja Lambergarja, kateri tudi goste sprejme in jih popelje skozi kulinarično doživetje na gradu.

Vse pogosteje v današnjem času žlica in kozarec vina nista več dovolj. Gostje iz dneva v dan od nas zahtevajo več in želijo, da poleg krožnika doživijo nekaj nepozabnega. Skozi naš projekt imajo možnost spoznati izročilo naših prednikov, dragoceno kulturno dediščino, pri vseh omenjenih aktivnostih tudi sodelovati in iz izkušenj sodeč neizmerno uživati. Med programom odtisnejo svoj odtis na gutenbergovi stiskalnici, spoznajo skrivnosti grajskega zeliščarja, na star način napolnijo, zamašijo in zapečatijo steklenico grajskega vina, z grofom zaplešejo, se pomečujejo, sekajo penino z mečem, popijejo zdravico in se razvajajo v kulinaričnih specialitetah grajskega kuharja.

Ko potencialni gost vstopi v blejski prostor, mu naravna in kulturna dediščina odpreta nova obzorja akrivnosti, katere ima možnost preizkusiti. Blejski grad s svojo mističnostjo vabi na skalo vsakega turista, ko pa se le ta seznani s kulinaričnim dogodkom, se mu je težko upreti. Med slovenskimi gostinskimi ponudniki smo redki, kateri smo poleg osnovnega pogrinjka gostom pripravili še nepozabno doživetje, katerega prepleta bogat animacijski del. Izpeljati tovrstni projekt še zlahka ni enostavno, saj smo izpostavljeni tisočerim zahtevkom s strani naročnikov, vremenskim neprilikam in grajskim specifikam (dostop, muzejska zaščita...). Projekt se je izredno izkazal med našimi poslovnimi partnerji (predvsem kongresni turizem) in ga uspešno tržimo gostom, ki obiskujejo Bled. Ker pa smo s povprečjem težko zadovoljni, iz projekta v projekt poizkušamo naše goste nadušiti s kakšno noviteto ali izboljšavo programa. Ponosni smo, da lahko skozi kulinarično popotovanje po grajskih kotičkih dnevno sodelujemo pri promociji Slovenije pestrim narodnostim iz celega sveta.

Ni komentarjev: