>>> ! ! ! >>> NAHAJATE SE NA SPLETNI STRANI RAZPISA SEJALEC 2004-2010.

>>> ! ! ! >>> OD LETA 2011 DALJE JE objavljen na: http://www.btps.si/default.aspx?lng=sl

16. apr. 2008

Čolnarčkova pot po Ljubljanici

Združenje staršev in otrok SEZAM je nevladna organizacija, ki skrbi za različne želje in potrebe staršev in otrok. Poleg varstva, inštrukcij ter pomoči družinam s telesno in duševno prizadetimi otroki pa je Sezam tudi inkubator, generator, spodbujevalec in promocijski center za vse nove ideje, pobude staršev, študentov in zunanjih sodelavcev, predvsem umetnikov in pedagogov.

Pod njegovim okriljem se izvaja turistični proizvod za otroke, imenovan Čolnarčkova pot. Čolnarčkovo pot, ki so jo zasnovale tri etnologinje in kulturne antropologinje, je bila podprta s strani Mestne občine Ljubljana ter Zavoda za turizem Ljubljana, sodeluje pa tudi v Banki turističnih priložnosti Slovenije.

Čolnarčkova pot je animacijski program za otroke na turistični ladjici, ki vozi po reki Ljubljanici in na inovativen način vključuje dediščino ljubljanskih čolnarjev v turistični proizvod. Otroke na plovbi po reki namesto klasičnega vodiča spremlja lik Čolnarja Matije. Med 45 minut trajajočo vožnjo čolnar Matija pripoveduje otrokom zgodbo iz 'svojih starih čolnarskih časov'. Zgodba temelji na različnih legendah, mitih in drobcih iz življenja ljubljanskih čolnarjev ter reke Ljubljanice in se ujema z lokacijami, mimo katerih pluje ladjica z otroki. Pripoved je ponazorjena tudi s predmeti, ki so bili del čolnarskega življenja in se ves čas prilagaja zanimanju in koncentraciji otrok, ki so v pripoved tudi živo vključeni (interaktivnost). Ob pristanku dobijo otroci ilustrirano brošuro s križankami, pesmicami, kvizom in ugankami iz življenja ljubljanskih čolnarjev. Slikanica služi kot turistični spominek, hkrati pa predstavlja alternativo klasičnim učnim listom. V slikanici otroci lahko na zabaven način preverijo, kaj so si zapomnili iz plovbe po reki.

Turistični proizvodi za otroke so v Sloveniji še vedno v povojih, kar še posebej velja za turistične proizvode s sestavinami dediščine. Ti so običajno omejeni le na pedagoške programe, ki jih ponujajo različne institucije, kot so denimo muzeji. Čolnarčkova pot v turistično ponudbo Ljubljane za otroke in družine vnaša svežino in inovativnost v dogodivščini na sami reki. Otroke privlači potovanje z ladjico po reki, hkrati pa se lahko popolnoma predajo zgodbi o življenju čolnarjev, ker je prilagojena njihovemu razumevanju, ki jim jo podaja lik čolnarja Matije in ne običajni vodič. Čolnarčkova pot predstavlja velik potencial ljubljanskega turizma, saj se osredotoča na tisti del kulturne dediščine, ki je zaznamovala vsakdanje življenje Ljubljančanov in razvoj mesta in ki je v turistično ponudbo za razliko od umetnostno - zgodovinskih znamenitosti mesta le redko vključena. Čolnarčkova pot se posredno navezuje tudi na naravovarstveno vzgojo oziroma ozaveščanje otrok o pomenu ohranjanja narave.

Čolnarčkova pot je prvi program za otroke na turistični ladjici. Ker poteka na sami reki, predstavlja zanimivo izkušnjo in atraktivno predstavitev Ljubljane za otroke, zanimiv pa je tudi s stališča oživljanja reke Ljubljanice, ki je ena izmed temeljnih usmeritev ljubljanskega turizma v prihodnosti.

6 komentarjev:

Miha K. pravi ...

olnarčkova pot je zakon! Otroci so več kot navdušeni!

Anonimni pravi ...

to je ena izmed možnosti, da otroci vedo več kot odrasli; tokrat ena izmed močno zaželjenih variant, ki krepi naše nacionalno zavedanje...
bravo in hvala!

RADOSTNA pravi ...

Colnarckova pot popelje otroke ne le v razumevanje nase zgodovine Ljubljane, odpre nam oci kako in na kaksen nacin zivimo v sedanjosti. Izvrstna animatorka "Colnarcek" Bravo!!!

Anonimni pravi ...

Čolnarčkova pot je domiseln projekt, ki ob sodelovanju mnogih različnih skupin in posameznikov otrokom vseh, ampak res vseh starosti ponuja pristen stik z dediščino slovenske prestolnice, prepleteno z njeno sedanjo čudovito podobo. Ideja in uspešna izvedba si zaslužita vso pohvalo in podporo, glede na kakovost vseh elementov projekta in njegovo didaktično naravo pa ne dvomim, da bo tako menila tudi Sejalčeva komisija.

Unknown pravi ...

Videl sem, kako je Čolnarčkova pot razveslila otroke in z veseljem glasujem zanjo :)

Anonimni pravi ...

Super ideja. Glasujem zanjo in da bi polno zaživela. Če bi vnesli več tega izkustvenega v učenje, bi otroci rajs hodili v šole;)