>>> ! ! ! >>> NAHAJATE SE NA SPLETNI STRANI RAZPISA SEJALEC 2004-2010.

>>> ! ! ! >>> OD LETA 2011 DALJE JE objavljen na: http://www.btps.si/default.aspx?lng=sl

13. mar. 2007

Hiša tradicij Milan Belec

Unikat-Milan Belec s.p. Železne Dveri. Od leta 1991 se ukvarjamo z domačo obrtjo, izletniško kmetijo in v 350 let stari domačiji ohranjamo tradicionalne obrti kot tudi običaje ki so že skoraj izumrli ali so pa zelo redki. Ta znanja prenašamo na mlade ob tem pa snemamo tudi oddaje ki so prikaz teh dogodkov. Delavnica je vedno odprta za obiskovalce.Poleg teh dejavnosti pa je zbrano zelo veliko predmetov ki krasijo domačijo in dajejo pomemben pečat kraju in obiskovalce popeljejo v davna leta.

Opis lahko naslovimo, da je naš pristop poseben in težko bi našli kraj, kjer bi bilo toliko zbranega znanja in posredovanega mladim. Veliko posredovanj znanja je tudi otrokom iz vrtcev ki posebno zadovoljni sprejemajo naše delo.Mladina se tudi na prav lep način odziva in sprejema znanje. Največja vrednota je, da bodo posamezniki tako ostali zvesti delu in dogodkom, ki so skoraj pozabljeni.

Naš predlog je drugačen zaradi tega ker na najbolj pristen način otrokom in mladini posredujemo znanja katerih ne morejo najti nikjer drugje. Npr. (peka kruha) otroci sami oblikujejo hlebčke jih pomagajo vsajati v peč in potem vsak svoj hlebček nesejo staršem. Doživeti dogodek v črni kuhinji se ne da nadomestiti.Tudi lončarska delavnica je enak primer. Poleg omenjenih del pa snemamo oddaje ki te posebnosti ohranijo naslednjim rodovom.Pri projektu pa sodelujejo tudi odrasli ki želijo spoznati izginjajoče dogodke.Veliko nam pomeni da pri projektu sodeluje dr.Aleš Gačnik ki skrbno spemlja delo in nam svetuje pri izvedbi posameznih dogodkov.

Uspešnost se meri s tem da imamo stalno povečevanje obiskov,da prihajajo novi gostje in udeleženci ki želijo spoznati način dela.Posebno pa nas veseli da smo uspeli z načinom dela vspodbuditi tudi druge da pomagajo pri ohranjanju tradicij. Največja vrednota pa je da dajemo prepoznavnost kraju Jeruzalemu,prlekiji in navsezadnje Sloveniji.Veseli nas da nas cenijo tujci kateri imajo drugačen odnos do ohranjanja tradicij.

http://www.belec-unikat.si/slo/index.php

1 komentar:

Anonimni pravi ...

TA Izletniška kmetija ni v evropski mreži 'Hiše s tradicijo'!!!!!