>>> ! ! ! >>> NAHAJATE SE NA SPLETNI STRANI RAZPISA SEJALEC 2004-2010.

>>> ! ! ! >>> OD LETA 2011 DALJE JE objavljen na: http://www.btps.si/default.aspx?lng=sl

4. dec. 2009

Nagrajenci razpisa Sejalec 2009

Na Slovenskem turističnem forumu 2009 v Radencih so bile razdeljene nagrade razpisa Slovenske turistične organizacije za ustvarjalne in inovativne dosežke v turizmu - Sejalec 2009.

V letošnjem letu se je na razpis odzvalo 17 prijaviteljev novosti v slovenskem turizmu. V maju so oddali predprijave, v katerih so na kratko predstavili svoje argumente, zakaj je njihova novost v letu 2009 najbolj inovativna. Med predstavljenimi 17 kandidati je komisija izbrala 13 kandidatov za finaliste in jih pozvala, da pripravijo podrobne končne prijave, ki so jih v elektronski obliki poslali v septembru. Finalisti razpisa Sejalec 2009 so postali naslednji prijavitelji:


Predstavniki komisije so vseh 6 finalistov obiskali oz. jih povabili na razgovor, da so lahko med njimi izbrali nagrajence letošnjega razpisa, ki so predstavljeni v nadaljevanju.

Zlati sejalec
Kulinarično središče Okusiti Slovenijo
Jezeršek gostinstvo d.o.o.

Jezeršek gostinstvo d.o.o je z otvoritvijo Dvora Jezeršek - Brnik 1868 v letu 2007 stopilo na pot celovitega ohranjanja naše bogate kulturne dediščine ter z njo povezane turistične ponudbe. Z vzpostavitvijo Kulinaričnega središča "Okusiti Slovenijo" so gostom več kot 200 let stare, vrhunsko obnovljene domačije poleg ambienta za nastanitveno in kongresno turistično ponudbo omogočili še vrhunsko kulinarično doživetje. Na Dvoru lahko turisti na enem mestu okusijo gastronimijo vseh slovenskih regij na visoki kakovostni ravni; njihove dobrote pa lahko v obliki pripravljenih "spominkov" odnesejo tudi domov. Ker so Jezerški znani po odličnem cateringu, posebno vrednost nagrajenemu turističnemu proizvodu daje njegova univerzalnost, saj lahko kulinarično komponento njihove ponudbe na enakem kakovostnem nivoju ponudijo na poljubni lokaciji. Prvonagrajena novost je v svojem bistvu enostavna, a bogata: Hrana je eden od temeljnih, samoumevnih stebrov turizma. V Kulinaričnem središču Okusiti Slovenijo so s prepletom turistične promocije in gastronomije upoštevali usmeritve temeljnega dokumenta "Strategija gastronomije Slovenije", jo konkretno implementirali in nadgradili. Pri Jezerških hrana ni samoumevna, ampak je del globljega sporočila, ki ga prenašajo vsem gostom: Človek je, kar jé.

Srebrni Sejalec
Rovi pod starim Kranjem

Zavod za turizem Kranj
Pomembno sporočilo nagrajenih Rovov pod starim Kranjem je, da za razvoj turizma ni dovolj le obnova naše dediščine, ampak so pomembne tudi sodobne vsebine, ki v njej potekajo. Zavod za turizem ni le sodeloval pri obnovi tehniške dediščine (v tem primeru zaklonišča iz 2. svetovne vojne), ampak je dodal novo dimenzijo doživljanja Kranja kot turistične destinacije z različnimi vsebinami, ki jih v rovih ponujajo. O tem priča več kot 15.000 obiskovalcev, ki so se tam zvrstili od otvoritve v letu 2008. Poleg tega, da redni ogledi rovov potekajo štirikrat tedensko, se je v kranjskem podzemlju že zvrstilo 18 prireditev, med ogledi po rovih razgraja škrat Kranjček, ponosni pa so tudi na podzemeljsko živalsko kraljestvo, ki se je v zadnjih desetletjih razvilo v umetno ustvarjenem okolju. Brez povezovanja ne gre in Zavodu za turizem uspeva neznano plat Kranja povezovati tudi s površjem, s partnerji in sponzorji, s katerimi zaokroža celovito in s pomočjo nagrajene novosti sedaj tudi resnično raznoliko turistično ponudbo starega kranjskega mestnega jedra.

Bronasti Sejalec
Gajino kraljestvo v Postonjski jami
Liberty incentives & congresses Slovenia


Multimedijska predstava Gajino kraljestvo je ustvarjena za specifično okolje Postojnske jame in združuje elemente maske, kostuma, plesa, inštrumentalne in vokalne glasbe ter avdio-vizualnih učinkov. Gre za doživljajsko ponudbo višjega cenovnega razreda za znanega poslovnega naročnika in omejeno število obiskovalcev. Osnovni koncept dopušča možnost nadgradnje v predstavo, ki bi jo v prihodnosti uvedli v redni program pomembne slovenske naravne znamenitosti. Projekt je bil lahko uspešno izveden le s kompleksno soudeležbo treh partnerjev: upravljalca zaščitene naravne dediščine, organizatorja poslovnih srečanj in magičnega gledališča. Rezultat je vsebinsko zanimiva nadgradnja ponudbe ene najbolj obiskanih slovenskih turističnih atrakcij, ki kaže smer vsem iskalcem novih, kombiniranih pristopov osvežitve redne turistične ponudbe.

Ni komentarjev: