>>> ! ! ! >>> NAHAJATE SE NA SPLETNI STRANI RAZPISA SEJALEC 2004-2010.

>>> ! ! ! >>> OD LETA 2011 DALJE JE objavljen na: http://www.btps.si/default.aspx?lng=sl

21. maj 2008

Igrive rešitve notranje zasnove City hotela

"Vse lepe stvari so 3!" je bila vodilna misel vabila na otvoritveno slovesnost odprtja prenovljenega hotela, že častitljivo stoletje vpetega v strogi center naše prestolnice. Nekateri se ga spominjajo kot Hotel Štrukel; drugim je še vedno bolj prepoznaven kot Hotel Turist; pred nekaj leti pa je prodrl z imenom City hotel. Zgodbo pravljičnega števila 3 smo torej nadaljevali tudi pri imenih! Neobičajno? Za tiste, ki hotela in njegovih soustvarjalcev ne poznajo, morda res. Našim družabnikom in stalnim gostom pa so prijetne novosti, s katerimi smo jih razvajali (to počnemo še vedno) dobrodošla popestritev službenih ali družabnih aktivnosti. Če navedemo dvesto svojstveno opremljenih enot za individualni počitek, center za poslovna srečanja večjih ali manjših skupin, večnamenski restavracijski prostor za kulinarične užitke, sprejemnico obiskovalcev, smo navedli zgolj vsebine gostoljublja, ki jih hotelska hiša nudi.

Edinstven pristop k zasnovi hotelskega prostora v Sloveniji, ki se odraža v samosvojem, nekoliko drzno odprtem slogu z oblico naravne svetlobe, zelenih in cvetočih rastlin (celo prava velika stara oljka se pri nas odlično počuti), združitev nenavadne kombinacije elementov opreme in očarljivih predmetov (silhuete grajskega hriba kot predelne stene v restavraciji in nasloni postelj v sobah, Dalijeva Mae West zofa, Atlas, ki nosi novi svet na rokah, stoli marjetice in dlani, vodnjak, akvarij, kamin, naš veliki mehki beli Medo...), podpira prisrčen in sproščen dialog osebja z gosti, ki skupaj ustvarjajo poseben čar pretoka energije skozi prostor in oseb v njem.

Zamisel o svojstvenih in duhovitih rešitvah za prijetnejše bivanje obiskovalcev hotelske hiše smo pričeli udejanjati pred dobrimi dvemi leti. Pri snovanju so bile upoštevane smernice feng šuja, zato se energija, ko ob vhodu nemoteno vstopi vanj, enakomerno porazdeli po prostoru in objame vse v njem. Za njeno ojačitev se pod stekleno streho sredinskega dela hiše nahaja vodnjak, katerega tok vode simbolizira tek življenja, veliki oljki takoj za njim pa obenem prinaša potrebno vlago. Osrednji hotelski prostor - pritličje, smo zasnovali tako, da so večji, poglavitni sklopi gostoljublja (sprejem gostov in zajtrkovalnica), prostorsko sicer ločeni, vendar brez sten, temveč zgolj z dekorativnimi predelnimi elmenti, ki se navezujejo na zgodbo mesta. Silhueta grajskega griča nas spremlja vsepovsod, tudi v hotelskih sobah. Dopolnjujoči tematski kotički: okrogli dnevni bar z lestencem iz kozarcev je povezovalni člen med sprejemnim delom in restavracjio, internetni "polmesec", knjižnica (v kateri knjige različnih jezikovnih področij lahko gosti vzamejo s seboj), otroški kotiček, v katerem male nadebudneže še posebej razvajamo z drobnimi pozornostmi - glavnim hotelskim vsebinam dodajo pridih sproščenega udobja in domačnosti. Prostor deluje kot mikrokozmos našega mesta: prostor za druženje, pridobivanje znanj, posedanje ob pijači in prebiranju domačih ali tujih časopisov, kulinarične užitke ali zgolj preprosto - za počitek. Materiali s svojo nevtralno in naravno barvo omogočajo, da se je pri dekorativnih dodatkih naša ustvarjalnost barvno dodobra izživela. Mogočne nosilne stebre v pritličju odenemo letnemu času in posebnim priložnostim primerno. Stoli sledijo vodilnim barvam, ki se iz pritličnega dela, vključno s konferenčnim centrom, prenašajo v nadstropja v sobe za počitek. Netipičen in deloma barvni oplesk v sobah lepo poudari neutralno silhueto grajskega griča, ki je ob prihodu gosta vedno osvetljena; funkcionalnost sicer preprosto oblikovanih pohištvenih elemenov pa z nekoliko drznimi, a toplimi barvami ostalih dekorativnih elementov dobi svojstven pridih posebnosti. Tudi konferenčni center ne bi bil nič posebnega, če ga ne bi spremljala inovativna zasnova tako prostora, materialov (les) in barv. Zasnova v obliki črke L omogoča njegovo delitev v več malih ali eno veliko dvorano, barve stolov, sten in zaves pa sledijo feng šui zakonitostim. Tako se v sredinski prepletajo kar tri: jabolčno zelena, marelična in rumena. S tem je dosežena harmonija, ki srečanja v prostorih naredijo še bolj kreativna. Opisani "inovativni pristopi" so doživeli epilog v prvi polovici septembra 2007 (otvoritev je potekala 13.septembra ob 13.13 uri), ki je na uradni tabli ESS označen kot mesec predaje zgradbe svojemu namenu.

Dosedanje pristope o ureditvi hotelskega okolja v sodobnem slogu, ki sicer sledijo modernim oblikovalskim smernicam, a s svojo hladnostjo pustijo obiskovalca neprizadetega, smo z našo zasnovo notranjosti postavili "na glavo". V njem ni najti niti dovršenega minimalizma, niti morda poudarjene dovršenosti prostorskih razmerij, še manj cenovno "razkošnih" materialov. Naš poglavitni namen v nobenem primeru ni bil postavljati nove standarde hotelskega okolja, pač pa dati poudarek posebnemu statusu prostorov, ki jih odlikujejo lastnosti, zaradi katerih nas spominjajo na prijetno domače okolje, čeprav zunaj naših domov.

Medtem, ko večina hotelirjev izpostavlja svoje prednosti določenim ciljnim skupinam (npr. poslovnim gostom), smo v City hotelu zazrti širše. Ločnico med poslovnim in privatnim obiskom smo prepoznali kot vedno tanjšo, zato smo svoj pristop temu prilagodili. Turistični obiskovalec kot tudi poslovnež lahko kaj hitro zamenjata vlogi. Inovativna zasnova prostora menjavo vlog pri nas omogoča brez težav. Poskrbeli smo tako za ene kot za druge. Tudi za mamice z otroki in naše štirinožne kosmatinčke nismo pozabili. Do obiskovalcev, ki za svoje bivanje potrebujejo nekoliko prilagojeno bivanjsko okolje, pa smo bili še posebej pozorni (6 posebej prialgojenih sob in dodatna oprema za invalide se nahaja povsod po hotelu).

Zakaj je naša zasnova drugačna od drugih? Zato, ker sta v snovanje notranjosti hotelske hiše vtkana duša in srce njenih oblikovalcev, hotelskega osebja samega! Brez znanih ali manj znanih imen arhitektov, oblikovalcev... Poleg upoštevanja zakonitosti feng šuja in zagotavljanja enakih možnosti tudi ljudem s posebnimi potrebami je bil naš pristop inovativen tudi v tem!

Če smo zaradi neizkušenosti, drznosti in smelosti našega pristopa k prostorski zasnovi in oblikovanju notranjih prostorov hotelske hiše na začetku tudi rahlo podvomili v uspeh naše "inovacije", so začetniški dvomi zaradi uspehov in pohval, v veliki meri tudi zaradi naših kreativnih zamisli v prostoru, v zadnjem letu dni utonili v pozabo. Ker v marsičem odstopamo od sorodnih ponudnikov, so nas prepoznali kot drugačne. Kot ljudi s posluhom tudi za malenkosti. Če nam ni vseeno za oblikovne, nam tudi ni vseeno za "malenkosti", pomembne za naše goste. V tem se odlikujemo in v tem smo uspešni. Nismo majhni, pa tudi veliki ne. Zato z lahkoto združujemo lepoto malega in udobje velikega. Tako kot naša prestolnica smo tudi mi lahko dosegljivi in obvladljivi, pa tudi igrivi, in vedno znova presenetljivi! Navdihe črpamo iz vsakdanjega življenja, ki je vseskozi drugačno...

Ni komentarjev: