>>> ! ! ! >>> NAHAJATE SE NA SPLETNI STRANI RAZPISA SEJALEC 2004-2010.

>>> ! ! ! >>> OD LETA 2011 DALJE JE objavljen na: http://www.btps.si/default.aspx?lng=sl

16. maj 2009

Hiša v Vrešje - Živi muzej Krkavče

V osrčju Slovenske Istre, v slikoviti vasici Krkavče stoji tradicionalna istrska hiša – »HIŠA V VREŠJE«. Obisk čudovito obnovljene enonadstropne hiše iz kamna, nas v trenutku popelje v preteklost. Že ob prihodu vas pričaka gospodinja v istrski noši in nam po stari navadi izreče dobrodošlico z istrsko supo, vinom in oljčnim oljem. Ko stopimo v kuhinjo z ognjiščem, nas ovije omamni vonj po pravkar kuhani polenti, pečenem kruhu pod peko in drugih istrskih dobrotah. V kuhinji so razstavljeni številni predmeti iz preteklosti, ki smo jih iztrgali pozabi in jih lahko vidimo le še v muzejih. Prav poseben vtis pa na nas naredi spalnica s predalnikom, ki skriva čudovite vezenine, v Istri temu pravimo bala. Pohištvo v tej hiši je originalno restavrirano. Hiša je sezidana na skali, ki služi pritličju za naraven tlak. Tudi zaradi tega je še posebej zanimiva vinska klet s predmeti, ki so jih nekdaj uporabljali pri pridelavi vina. Muzej se ponaša tudi z zbirko tradicionalnih orodij, ki so jih nekoč uporabljali za kmečka dela. Da bi bila podoba stare istrske hiše še bolj idilična poskrbi vodni izvir, speljan v kamnito zajetje, ki stoji tik ob hiši. Včasih je služil kot vaško perišče. Predvsem pa za družino, ki je živela v tej hiši, saj je tedanja gospodinja opravljala poklic perice, ki je prala perilo za hrvaško Istro.

Tako nekako smo si zamislili projekt Živega muzeja Krkavče. Lotili smo se obnove vsakega pednja stare hiše, v kuhinji smo obnovili ognjišče, klopco na kateri se lahko pozimi pogrejete ob odprtem ognju, kjer prijetno zadiši polenta. Po večerji pa se lahko zleknete na posteljo, ki je pregrnjena s takimi rjuhami, kot so jih z balo prinesle neveste v zakon. Poleti ob toplih večerih vas ne bo zmotil noben zvok danes tako glasne civilizacije, nobenega avtomobila ni v bližini, niti motorja ne, saj hiša stoji na tisti strani vasi, kamor se z avtomobilom ni mogoče približati. V dolini pod muzejom se sliši le kukavica, ptičje petje in klic srnjaka. V božičnem času ob izviru vode postavimo jaslice na prostem.

To območje je zelo zanimivo za ljudi, ki cenijo kulturno dediščino, stare običaje, ljudsko glasbo in želijo spoznati življenje Istranov. »Hiša v Vrešje« je priložnost, da se vsaj za trenutek prepustimo preteklosti in uživamo ob pogledu na razstavljene predmete in stare običaje, ob zvokih tradicionalnih glasbil. »Hiša Vrešje« je edinstven spomenik naše kulturne dediščine in se mora ohraniti tudi za poznejše rodove. Je spomin na tradicionalne običaje, ki jih želimo iztrgati pozabi. V času, ko se ne znamo ustaviti in se ozreti okoli sebe, nas »Hiša v Vrešje« opominja na prevečkrat pozabljeno kulturno in naravno dediščino, ki pa jo želimo iztrgati pozabi.

V Sloveniji trenutno skoraj ni pravih »živih« muzejev, v katerih bi ljudje lahko doživljali prav to: spoznali kulturno dediščino, v kateri bi lahko v neokrnjeni naravi za trenutek ali dva tudi preizkusili, kako so ljudje živeli nekoč in primerjali s tem, kako živijo danes.

»Hiša v Vrešje« je del kulturne dediščine, ki pa ni le tradicionalno opremljena stavba, namenjena občasnim obiskovalcem, temveč živ organizem, ki hkrati skrbi tudi za kulturno popestritev kraja s tradicionalnimi prireditvami, s turističnim potencialnom, ki ga predstavlja takšna aktivnost, ker ponuja tudi dodatno možnost za vse prebivalce v bližnji in daljni okolici, da se v aktivnosti vključijo in sodelujejo pri soorganizaciji.

V Hiši v Vrešje imamo organizirane glasbene, kulinarične, plesne delavnice in otroške delavnice "Pravljice ob ognjišču" z ljudsko pesnico Lobo Jenče. Hiša Vrešje se predstavlja v okviru Mestne občine Koper in njenega podeželja v raznih promocijskih sejmih in projektih. Predstavljamo tudi Mestno občino Koper na prireditvah pod okriljem TURISTIČNE ORGANIZACIJE KOPER v sklopu Združenja zgodovinskih mest Slovenije.

S celovito predstavitvijo in ponudbo kulturnih, gastronomskih, kulinaričnih in etnoloških zanimivosti se bo navdušen obiskovalec zadržal v Hiši Vrešje in od tu odhajal obogaten s prijetnimi vtisi življenja v Istri. Glede na pozitivne izkušnje dosedanjega dela nameravam te oblike sodelovanja nadaljevati in jih izboljšati tako na območju Slovenije kot na prireditvah v tujini.

Vse to kar je do sedaj narejenega smo sami financirali brez vsakršne državne ali lokalne pomoči. Letos v januarju so nam podelili priznanje NAŠA SLOVENIJA. S tem priznanjem so želeli nagraditi prizadevanje posameznikov, društev in neformalnih civilnih pobud pri ohranjanju in uveljavljanju slovenske kulturne in naravne dediščine, temeljev slovenske narodne prepoznavnosti.

Uspešnejši od drugih smo tudi zaradi vključitve ponudbe živega muzeja Krkavče Hiša v Vrešje v nove projekte oživitve zaledja Slovenske Istre:
- Predstavitev 'Podeželja Slovenske Istre'
- "Od kantine do torkle", dnevi odprtih vinskih kleti in oljarn v Mestni občini Koper
- Odkrivanje mistike in skrivnostne moči Krkavškega kamna
- Istrska vinska cesta
- "Pangea", sekcija za razvoj vasi Krkavče - istrski večeri
- Tematske poti Slovenske Istre.

Z organiziranjem glasbenih prireditev ljudskih godcev in skupin promoviramo tudi etno glasbeno kulturo Istre in vzpodbujamo sodelovanje glasbenih skupin Slovenske in Hrvaške Istre. Med pionirji preporoda ljudske glasbe pri nas gostimo tudi skupino glasbenikov VRUJA, ki ob zvokih tradicionalnih glasbil skuša na svoj lasten način dodati kamenček k mozaiku poustvarjanja in izvajanja glasbene dediščine Istre.

Ni komentarjev: